Melvit
Mąka z ciecierzycy 500 g
- Gramatura: 500 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 12
- na warstwie: 144
- na palecie: 1152
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 1667 kJ / 395 kcal
- Białko:21 g
- Błonnik:10 g
- Węglowodany:58 g
- Tłuszcze:6,6 g
Opis:
Mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren ciecierzycy (grochu włoskiego).
Jest ona cennym źródłem białka, które stanowi alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego,
Cieciorka to roślina strączkowa o niskim indeksie glikemicznym, węglowodany w niej zawarte wolno przenikają do krwi nie powodując gwałtownego wzrostu glukozy. Dzięki czemu energia pozostaje w organizmie na długo.
Mąka z cieciorki redukuje stężenie złego cholesterolu i ogranicza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym.
Potas i magnez dodają energii i przeciwdziałają zmęczeniu.
Kwas foliowy i żelazo występujące w mące bardzo dobrze wpływają na wytwarzanie czerwonych krwinek, dlatego jest to szczególnie ważny produkt dla kobiet spodziewających się potomstwa.
Mąka z ciecierzycy jest podstawowym składnikiem kofty, można z niej przygotować flan, pasztety, kotlety, naleśniki, świetnie sprawdza się jako zagęstnik do sosów, zup, gulaszy. Jest bardzo często wykorzystywana w kuchni indyjskiej.