Melvit
Mąka z ciecierzycy 500 g

- Gramatura: 500 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 12
- na warstwie: 144
- na palecie: 1152
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 1667 kJ / 395 kcal
- Białko:21 g
- Błonnik:10 g
- Węglowodany:58 g
- Tłuszcze:6,6 g
Opis:
Mąka z ciecierzycy Melvit, jak sama nazwa wskazuje, otrzymywana jest z drobno zmielonych ziaren ciecierzycy, zwanej także grochem włoskim. Produkt ten łączy w sobie niebagatelny smak z bogactwem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych, stając się ciekawym wyborem zarówno dla amatorów, jak i zawodowych kucharzy, otwierając drzwi do kulinarnej kreatywności.
Mąka z ciecierzycy – wartości odżywcze
Mąka z ciecierzycy to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, cechująca się wyjątkowo wysoką zawartością oraz błonnika (10 g na 100 g produktu), jak również szeregu witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Mąka z ciecierzycy – czy jest zdrowa? Oczywiście, że tak! Po pierwsze, produkt ten stanowi wartościowe źródło białka (21 g na 100 g produktu), mogąc z powodzeniem zastąpić białko zwierzęce w diecie, co jest szczególnie istotne dla wegetarian i wegan. Po drugie, ciecierzyca to roślina strączkowa, która charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu, węglowodany w niej zawarte uwalniane są powoli, zapewniając stały dopływ energii i zapobiegając nagłym wahaniom poziomu cukru we krwi. Mąka z ciecierzycy to także produkt bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, a także potas i magnez. To jednak nie wszystko! Jeśli chodzi o mąkę z ciecierzycy, właściwości, na które warto zwrócić uwagę, to także kwas foliowy i żelazo, czyli mikroelementy, które wspierają produkcję czerwonych krwinek i transport tlenu we krwi.
Co zrobić z mąki z ciecierzycy? Przepisy od Melvit!
Delikatny, lekko orzechowy posmak mąki z ciecierzycy sprawia, że doskonale komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi. To wszechstronny składnik, który z powodzeniem wykorzystywany jest w kuchniach świata – od Bliskiego Wschodu po nowoczesne interpretacje dań roślinnych. Miłośnicy zagranicznych smaków mogą przygotować z jej udziałem aromatyczną koftę, domowe falafele, pasztety, kotleciki warzywne czy nadać orientalny akcent tortillom. Mąka z ciecierzycy świetnie sprawdza się także jako naturalny zagęstnik do zup, sosów i gulaszy, wprowadzając kremową konsystencję bez dodatku glutenu.
Mąka z ciecierzycy – gdzie kupić produkty Melvit?
Mąka z ciecierzycy Melvit cieszy się coraz większym zainteresowaniem, dlatego znajdziesz ją już w wielu sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Jeśli prowadzisz firmę i potrzebujesz większych ilości produktu, oferujemy możliwość zakupu hurtowego. Skontaktuj się z nami, a przygotujemy dla Ciebie ofertę dostosowaną do Twoich potrzeb.