Kasza kuskus z pesto paprykowym i kotlecikami dyniowymi

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus MELVIT
  • 2 upieczone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżka parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Na kotlety:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej MELVIT
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • słodka papryka, kolendra
  • 3 łyżki zmielonych pestek dyni lub płatków owsianych

Sposób przygotowania kaszy kuskus z pesto paprykowym i kotlecikami dyniowymi:

Zacznij od przygotowania kotletów. Kaszę podpraż na sucho w garnku. Zalej 1,5 szklanką wody i gotuj do
wchłonięcia wody. Ostudź. Cebulę pokrój na drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Połącz
wszystkie składniki na kotlety w jednej misce, dopraw do smaku. Jeśli konsystencja jest słabo zwarta
możesz dorzucić trochę więcej zmielonych pestek lub płatków. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do
pieczenia, posmaruj delikatnie olejem. Formuj burgery i układaj na blaszce. Piecz w temperaturze 200
stopni przez ok.25 minut, odwróć i piecz jeszcze 10 minut. W czasie kiedy kotlety się pieką zalej wrzątkiem
kaszę kuskus ok. 2 m ponad ziarno. Przykryj do napęcznienia (ok.5 minut). Po tym czasie kaszę wymieszaj
widelcem by zrobiła się sypka. Papryki, czosnek, orzechy, parmezan i oliwę umieść w pojemniku blendera,
dopraw solą i pieprzem po czym zmiksuj na pesto. Dodaj 2-3 łyżki do kaszy kuskus i wymieszaj dokładnie.
Pozostałe pesto możesz nałożyć na talerz, na nim kaszę i kotleciki.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie