Kasza kuskus z pesto paprykowym i kotlecikami dyniowymi
Składniki:
- 100 g kaszy kuskus MELVIT
- 2 upieczone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżka parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
- Na kotlety:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej MELVIT
- 4 łyżki puree z dyni
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- słodka papryka, kolendra
- 3 łyżki zmielonych pestek dyni lub płatków owsianych
Sposób przygotowania kaszy kuskus z pesto paprykowym i kotlecikami dyniowymi:
Zacznij od przygotowania kotletów. Kaszę podpraż na sucho w garnku. Zalej 1,5 szklanką wody i gotuj do
wchłonięcia wody. Ostudź. Cebulę pokrój na drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Połącz
wszystkie składniki na kotlety w jednej misce, dopraw do smaku. Jeśli konsystencja jest słabo zwarta
możesz dorzucić trochę więcej zmielonych pestek lub płatków. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do
pieczenia, posmaruj delikatnie olejem. Formuj burgery i układaj na blaszce. Piecz w temperaturze 200
stopni przez ok.25 minut, odwróć i piecz jeszcze 10 minut. W czasie kiedy kotlety się pieką zalej wrzątkiem
kaszę kuskus ok. 2 m ponad ziarno. Przykryj do napęcznienia (ok.5 minut). Po tym czasie kaszę wymieszaj
widelcem by zrobiła się sypka. Papryki, czosnek, orzechy, parmezan i oliwę umieść w pojemniku blendera,
dopraw solą i pieprzem po czym zmiksuj na pesto. Dodaj 2-3 łyżki do kaszy kuskus i wymieszaj dokładnie.
Pozostałe pesto możesz nałożyć na talerz, na nim kaszę i kotleciki.