Jaglane batony z migdałami
Składniki:
- Jaglane batony
- 100 g kaszy jaglanej, Melvit wrząca woda, ilość do opłukania kaszy
- 100 g migdałów, w słupkach lub 100 g migdałów, w płatkach
- 1000 g wody
- 40 g masła orzechowego, podzielonego na kawałki
- 50 g oleju kokosowego, podzielonego na kawałki
- 50 g syropu z agawy lub 50 g syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
- Polewa
- 90 g oleju kokosowego, podzielonego na kawałki
- 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 35 g ksylitolu lub 35 g erytrytolu
Sposób przygotowania jaglanych batonów z migdałami:
Jaglane batony
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać wrzącą wodą, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej migdały, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z opłukaną kaszą, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie na suchej patelni uprażyć odważone migdały, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie formę keksową (20 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć masło orzechowe i olej kokosowy, dodać syrop z agawy i ekstrakt z wanilii, podgrzewać 5 min/60°C/obr. 1.
- Dodać ostudzoną kaszę jaglaną, podzieloną na kawałki i 60 g uprażonych migdałów, wymieszać 30 s//obr. 2. Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać za pomocą kopystki, wstawić do lodówki na 2-3 godz., aby masa stężała. Umyć naczynie miksujące.
Polewa
- Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, dodać kakao i ksylitol, podgrzewać 7 min/60°C/obr. 1. W tym czasie schłodzoną masę pokroić na kawałki (ok. 2 x 10 cm), aby powstały batony. Polewę przelać do innego naczynia. Batony kolejno zanurzać w polewie tak, aby pokryły się nią do połowy na całej długości, posypać pozostałymi uprażonymi migdałami, odłożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, wstawić do lodówki na ok. 30 min, aby polewa zastygła.
- Jaglane batony z migdałami podawać schłodzone jako przekąskę lub deser.
Wskazówka
- Przepis „Masło orzechowe” znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 304 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo®.
Czas przygotowania:
60 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Średni