• Partner strategiczny:

Hummus z bobem

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 szklanka świeżego bobu
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanego kopru

Sposób przygotowania hummusu z bobem:

Wszystkie składniki na hummus umieść w blenderze, zmiksuj na gładko, w  razie potrzeby dodaj trochę wody (najlepiej tej z gotowania ciecierzycy) by hummus był bardziej puszysty. Dopraw do smaku. Bób gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty lub dłużej jeśli jest starszy. Odcedź, zalej zimną wodą, ponownie odcedź i od razu obieraj.  Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną szalotkę i chwilę podsmażaj. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bób, posól i podsmażaj przez chwilę. Podsmażony bób z cebulą wymieszaj z koperkiem (zostaw trochę do posypania kanapek) podziel na pól. Część posiekaj i wymieszaj z hummusem, a drugą część podawaj na kanapce z hummusem.

Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie