Hummus z bobem
Składniki:
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy MELVIT
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tahini
- Łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
- 2-4 łyżki wody (opcjonalnie)
- 1 szklanka świeżego bobu
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanego kopru
Sposób przygotowania hummusu z bobem:
Wszystkie składniki na hummus umieść w blenderze, zmiksuj na gładko, w razie potrzeby dodaj trochę wody (najlepiej tej z gotowania ciecierzycy) by hummus był bardziej puszysty. Dopraw do smaku. Bób gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty lub dłużej jeśli jest starszy. Odcedź, zalej zimną wodą, ponownie odcedź i od razu obieraj. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną szalotkę i chwilę podsmażaj. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bób, posól i podsmażaj przez chwilę. Podsmażony bób z cebulą wymieszaj z koperkiem (zostaw trochę do posypania kanapek) podziel na pól. Część posiekaj i wymieszaj z hummusem, a drugą część podawaj na kanapce z hummusem.