Fiori di zucca
Składniki:
- 8 kwiatów cukinii
- 200 g mąki ryżowej Melvit
- 100 ml wody
- 100 ml jasnego piwa
- jajko
- szczypta mielonego imbiru
- olej kokosowy
- 100 g kaszy jaglanej Melvit
- 5 plastrów sera feta
- pomidor pokrojony w kostkę
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania Fiori di zucca:
Mąkę przesiej przez sito następnie wrzuć do miski, dodaj jajko i wszystko razem wymieszaj. Stopniowo dodawaj do mieszanki wodę połączoną z piwem. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, odstaw je na ok.30 min.
Kwiaty umyj, ze środka usuń pręciki i delikatnie osusz. W przygotuj farsz. Ugotowaną kaszę wymieszaj delikatnie z pokrojonym w kostkę serem feta i pomidorem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wypełnij kwiaty farszem. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Nadziane farszem kwiaty cukinii zanurz w cieście i smaż z obu stron do momentu aż się zarumienią. Podawaj lekko przestudzone.
Smacznego!