Dorsz pod pierzynką
Składniki:
- 1 duży filet z dorsza
- Sól, pieprz cytrynowy
- 1 por
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka masła
- 1 saszetka kaszy bulgur Melvit
Sposób przygotowania dorsza pod pierzynką:
Ugotuj kaszę bulgur według wskazówek na opakowaniu. Filet umyj, pokrój na mniejsze części, oprósz solą i pieprzem cytrynowym, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Pora posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pora i smaż aż zmięknie. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze ok. 5 minut co chwile mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną kaszę, wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na filet. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz rybę ok. 20-25 minut. Podawaj na ciepło.