Domowa granola
Składniki:
- 3/4 opakowania płatków owsianych górskich Melvit
- 1/2 opakowania
- 1/2 szklanki sezamu Melvit
- 200 g suszonej żurawiny
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki płatków migdałów
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego Melvit
- 3 łyżki otrąb orkiszowych prażonych Melvit
- 8 łyżek miodu
- 5 łyżek oleju kokosowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania domowej granoli:
W rondlu wymieszać miód z olejem i szczyptą soli. W razie potrzeby można go lekko podgrzać.
Składniki wymieszaj ze sobą i dodaj masę z miodu i oleju. Wszystko musi być dobrze oblepione. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim granolę. Piec zaż nabierze złotobrązowej barwy (ok 25 minut). Gorąca granola wydaje się wilgotna, jednak po wystygnięciu nabierze chrupkości. Wystudzoną pokrusz i przełóż do słoika. Można ją przechowywać nawet do 2 miesięcy! Zapas na pyszne śniadania jest!
SMACZNEGO!