Cytrynowy ryż stir-fry
Składniki:
- szklanka ryżu parboiled Melvit
- czubata łyżka masła klarowanego
- 5 cm korzeń kurkumy
- 5 cm korzeń imbiru
- 1/4 łyżeczki młotkowanego pieprzu cytrynowego
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- gałązka rozmarynu
- 1/4 łyżeczki asafetidy
- rukiew wodna lub kolendra
Sposób przygotowania ryżu stir-fry:
Ryż płuczę na gęstym sicie. Cytrynę przelewam wrzątkiem, rozmaryn myję i wycieram papierową ściereczką do sucha. Imbir i kurkumę kroję po skosie na plastry. W garnku z grubym dnem rozpuszczam łyżeczkę masła klarowanego, podsmażam na nim 2 plastry kurkumy i 2 plastry imbiru, dodaję ryż, mieszam i zalewam 2 szklankami wody. Gotuję, aż ryż wchłonie całą wodę, odstawiam pod przykryciem.
Na woku rozpuszczam pozostałą część masła klarowanego, wrzucam plastry imbiru i kurkumy, asafetidę, gałązkę rozmarynu i porządnie przesmażam na wysokim ogniu. Kroję 4 plastry cytryny razem ze skórką i wrzucam na chwilę na rozgrzane masło. Pozawalam się jej podsmażyć i przesuwam ją na zewnętrzną stronę woka. Wrzucam ryż, dodaję pieprz, sos sojowy, mieszam razem z kawałkami cytryny. Podaję na świeżo ze świeżym plasterkiem cytryny i garścią aromatycznej rukwii wodnej lub poszatkowaną kolendrą.