Ciasteczka owsiane
Składniki:
- 2 łyżki suszonej morwy białej
- łyżka rodzynek
- łyżka suszonej żurawiny
- 4 łyżki płatków quinoa
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki migdałów
- ¾ szklanki mąki owsianej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania ciasteczek owsianych:
Morwę, żurawinę i rodzynki siekamy na małe kawałki. Migdały ugniatamy w moździerzu lub siekamy nożem. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy i ugniatamy rękoma, dzięki czemu będziemy mogli ocenić stan ciasta. Jeśli się klei i możemy ulepić kulki to jest odpowiednie. W razie potrzeby dodajemy jeszcze jedną łyżeczkę jogurtu. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgniatamy dłonią na płasko. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach. Kontrolujcie stopień pieczenia, by się za bardzo nie przypiekły!