Chłodnik ze świeżych pomidorków
Składniki:
- 1/4 szklanki quinoa Melvit
- 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej słodkich)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula cukrowa mała (opcjonalnie)
- 1/4 selera
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- sól różowa i czarny, świeżo mielony pieprz do smaku
- seler naciowy liście do serwisu
- łyżka dobrej oliwy do serwisu
- 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
Sposób przygotowania chłodnika ze świeżych pomidorków:
Pomidory i pozostałe warzywa porządnie myję, cebulę i czosnek obieram. Kroję na mniejsze części i wyciskam z nich sok w wyciskarce ślimakowej lub sokowirówce. Można je z powodzeniem zetrzeć na drobnej tarce, pomidory obrać ze skóry i całość razem zmiksować na pulpę, doprawić pieprzem i solą. Quinoa płuczę na gęstym sicie, podprażam w suchym garnku i zalewam białym winem lub mieszanką wina z wodą. Gotuję, aż kasza wchłonie cały płyn.
Chłodnik podaję z winną quinoa, kawałkiem świeżego pomidora, odrobiną liści z selera naciowego i łyżką dobrej oliwy. Chłodnik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej z dodatkiem ciepłej i nieziemsko pachnącej quinoa.