Przepis na chłodnik ze świeżych pomidorków

Chłodnik ze świeżych pomidorków

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 1/4 szklanki quinoa Melvit
  • 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej słodkich)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula cukrowa mała (opcjonalnie)
  • 1/4 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • sól różowa i czarny, świeżo mielony pieprz do smaku
  • seler naciowy liście do serwisu
  • łyżka dobrej oliwy do serwisu
  • 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina

Sposób przygotowania chłodnika ze świeżych pomidorków:

Pomidory i pozostałe warzywa porządnie myję, cebulę i czosnek obieram. Kroję na mniejsze części i wyciskam z nich sok w wyciskarce ślimakowej lub sokowirówce. Można je z powodzeniem zetrzeć na drobnej tarce, pomidory obrać ze skóry i całość razem zmiksować na pulpę, doprawić pieprzem i solą. Quinoa płuczę na gęstym sicie, podprażam w suchym garnku i zalewam białym winem lub mieszanką wina z wodą. Gotuję, aż kasza wchłonie cały płyn.

Chłodnik podaję z winną quinoa, kawałkiem świeżego pomidora, odrobiną liści z selera naciowego i łyżką dobrej oliwy. Chłodnik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej z dodatkiem ciepłej i nieziemsko pachnącej quinoa.

Przepis na chłodnik ze świeżych pomidorków
Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak