Burgery z batatów i kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 batat
- ½ szklanki kaszy jaglanej Melvit
- 2-4 łyżki mąki pszennej razowej Melvit
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka świeżej kolendry
- ½ czerwonej cebuli
- 2 garście ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania burgerów z batatów i kaszy jaglanej:
Batata obieramy, zawijamy w folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będzie miękki (ok.20-30 minut). W tym czasie kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i prażymy na suchej patelni lub w garnku. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy, aż wsiąknie wodę. Przykrywamy i zostawiamy by doszła. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę, natkę i kolendrę szatkujemy na bardzo drobno. Ugotowaną i przestudzoną kaszę wrzucamy do miski, dodajemy cebulę, sezam, natkę, kolendrę, mąkę, zmiksowanego na puree batata i olej. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go lekko olejem. Z masy formujemy kotlety i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, po tym czasie odwracamy i dopiekamy jeszcze 10 minut. Kotleta podajemy jak burgera w bułce z dodatkami lub klasycznie na obiad z surówką i kaszą.