Przepis na Burgery z soczewicy w pieczarce

Burgery z soczewicy w pieczarce

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • 4 duże pieczarki
  • Do podania: pomidory, ogórki, sałata, czerwona cebula

Sposób przygotowania burgerów z soczewicy w pieczarce:

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, powinna się rozpadać. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy do niej posiekaną cebulę, czosnek i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej lub 1-2 łyżki mąki orkiszowej. Formujemy kotleciki, obtaczamy i bułce tartej i smażymy na patelni. Możemy je również upiec w piekarniku w 200 stopniach bez obtaczania w bułce. Pieczarki smarujemy olejem lub oliwą, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na grillowej patelni z obu stron do miękkości. Kotlety podajemy w pieczarce z plastrem pomidora i ogórka, sałatą i czerwoną cebulą.

Przepis na Burgery z soczewicy w pieczarce
Czas przygotowania:
30 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie