Burgery orkiszowe z gruszką (2 większe burgery)

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • torebka Trendy Lunch Orkisz z burakiem Melvit
  • garść podprażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżki soku gruszkowego tłoczonego
  • 2 czubate łyżeczki musztardy
  • łyżeczka dżemu gruszkowego 
  • 3 łyżki bułki tartej (u mnie orkiszowa)
  • czerwony pieprz, szczypta
  • różowa sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • DODATKI:
  • łyżka domowego majonezu
  • garść chrupiącej rukwii wodnej
  • pesto domowe
  • dwie bułeczki pełnoziarniste, orkiszowe
  • 1 średnia gruszka

Sposób przygotowania burgerów orkiszowych z gruszką (2 większych burgerów):

Torebkę Trendy Lunch rozcinam i przesypuję do rondelka, dodaję szklankę wody, pieprz, sól i gotuję aż mieszanka wciągnie wodę. Ugotowane odstawiam do przestygnięcia.

Majonez mieszam w kubeczku z tłoczonym sokiem gruszkowym i roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem. Bułki kroję na połówki. Gruszkę kroję na cienkie plastry, razem ze skórką. Orzechy szatkuję.

Do przestygniętej mieszanki dodaję łyżkę masła klarowanego, orzechy, dżem, musztardę, świeżo mielony pieprz i 2 łyżki bułki tartej. Całość mieszam, w dłoniach formuję kotleciki odpowiednie do rozmiaru wybranych bułek i obtaczaj je w pozostałej bułce tartej. 

Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim orkiszowe kotleciki a potem bułki żeby były kusząco chrupiące. Ciepłe polówki bułek smaruję odrobiną majonezu, pesto lub jeśli lubisz chutney-em ze śliwek czy jogurtem kokosowym, układam ciepłe kotleciki, plastry gruszki, polewam sosem majonezowo-gruszkowym z pieprzem i dodaję garść pysznej rukwii wodnej. Zakrywam połówką podsmażonej bułki i serwuję na ciepło.

Te burgery są lekko słodkie ale i ostre dzięki musztardzie, cudownej rukwii i oczywiście dodatkowi pieprzu. Lekkie, smakują wiosną i czosnkiem niedźwiedzim…jednym słowem pyszne!

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak