Burgery orkiszowe z gruszką (2 większe burgery)
Składniki:
- torebka Trendy Lunch Orkisz z burakiem Melvit
- garść podprażonych orzechów laskowych
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2-3 łyżki soku gruszkowego tłoczonego
- 2 czubate łyżeczki musztardy
- łyżeczka dżemu gruszkowego
- 3 łyżki bułki tartej (u mnie orkiszowa)
- czerwony pieprz, szczypta
- różowa sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
- DODATKI:
- łyżka domowego majonezu
- garść chrupiącej rukwii wodnej
- pesto domowe
- dwie bułeczki pełnoziarniste, orkiszowe
- 1 średnia gruszka
Sposób przygotowania burgerów orkiszowych z gruszką (2 większych burgerów):
Torebkę Trendy Lunch rozcinam i przesypuję do rondelka, dodaję szklankę wody, pieprz, sól i gotuję aż mieszanka wciągnie wodę. Ugotowane odstawiam do przestygnięcia.
Majonez mieszam w kubeczku z tłoczonym sokiem gruszkowym i roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem. Bułki kroję na połówki. Gruszkę kroję na cienkie plastry, razem ze skórką. Orzechy szatkuję.
Do przestygniętej mieszanki dodaję łyżkę masła klarowanego, orzechy, dżem, musztardę, świeżo mielony pieprz i 2 łyżki bułki tartej. Całość mieszam, w dłoniach formuję kotleciki odpowiednie do rozmiaru wybranych bułek i obtaczaj je w pozostałej bułce tartej.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim orkiszowe kotleciki a potem bułki żeby były kusząco chrupiące. Ciepłe polówki bułek smaruję odrobiną majonezu, pesto lub jeśli lubisz chutney-em ze śliwek czy jogurtem kokosowym, układam ciepłe kotleciki, plastry gruszki, polewam sosem majonezowo-gruszkowym z pieprzem i dodaję garść pysznej rukwii wodnej. Zakrywam połówką podsmażonej bułki i serwuję na ciepło.
Te burgery są lekko słodkie ale i ostre dzięki musztardzie, cudownej rukwii i oczywiście dodatkowi pieprzu. Lekkie, smakują wiosną i czosnkiem niedźwiedzim…jednym słowem pyszne!