Burger z pęczaku
Składniki:
- 1 saszetka Trendy Lunch z pęczakiem i soczewicą
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 czerwona mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- Duża szczypta pieprzu ziołowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy (w razie potrzeby)
- Olej kokosowy do smażenia
- Bułka tarta do obtoczenia
- Bułka, rukola, pomidor, ogórek, czerwona cebula do podania
Sposób przygotowania burgera z pęczaku:
Trendy Lunch gotujemy według wskazań na opakowaniu. Studzimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Smażymy posiekaną w drobną kostkę cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę. Dodajemy do mieszanki z pęczakiem, dodajemy resztę składników i miksujemy blenderem ręcznym tak by masa stała się klejąca ale kasza nadal lekko wyczuwalna w teksturze. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron. Podajemy jak burgera z ulubionymi dodatkami.