Kasza bulgur ze smażonymi migdałami, winogronami i natką pietruszki
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy bulgur Melvit
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- plaster świeżego imbiru
- czubata łyżka masła klarowanego
- duża kiść winogron (najlepiej bez pestkowych)
- garść podsmażonych migdałów
- 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
- większa szczypta cynamonu
- garść poszatkowanej natka pietruszki
Sposób przygotowania kaszy bulgur ze smażonymi migdałów, winogronami i natką pietruszki:
Kaszę przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego z dodatkiem świeżego imbiru, zalewam sokiem jabłkowym, wodą i gotuję aż wchłonie płyn.
Winogrona myję, kroję na pół i podsmażam na maśle klarowanym z łyżeczką cukru. Podsmażone mieszam z kaszą i poszatkowaną natką pietruszki. Migdały porządnie podprażam na maśle klarowanym z dodatkiem cynamonu i łyżeczki cukru. Kasze serwuję w szklance z prażonymi, cynamonowymi migdałami na wierzchu.
Smacznego!