Bułeczki orkiszowe
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej Melvit
- 250 g mąki pszennej razowej Melvit
- 50 g konopi z otrębami lnianymi
- 1 łyżeczka soli
- 220 g ciepłej wody
- 2 łyżki miękkiego masła klarowanego
- 10 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jajko do posmarowania
- Sezam Melvit do posypania
Sposób przygotowania bułeczek orkiszowych:
Nagrzej piekarnik (200 stopni, góra – dół). Wyłóż blachę papierem. Włóż wszystko do naczynia miksującego i wyrób ciasto. Oczywiście można je również zagnieść ręcznie. Uformuj 8 kulek. ułóż je na blaszce, posmaruj jajkiem, obsyp ziarnami. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut. Smacznego.