Babka wielkanocna
Składniki:
- 170 g mąki orkiszowej Melvit
- 100 g mąki pszennej Melvit
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 100 g masła (roztopionego)
- 200 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- Sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 marchewki
Sposób przygotowania babki wielkanocnej:
Babka wielkanocna w wersji fit? Mamy dla Ciebie idealny przepis na zdrową i pyszną babkę na Wielkanoc. Jajka ubij mikserem razem z cukrem do uzyskania puszystej masy. Cały czas miksując wlewaj roztopione i przestudzone masło, następnie sok i skórkę z pomarańczy. Do masy dodaj mąki, proszek, sodę oraz cynamon. Zmiksuj do połączenia składników. Dodaj obraną i startą na grubych oczkach marchewkę, zamieszaj drewnianą łyżką. Formę na babkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Masę wylej do formy i piecz 50-60 minut do suchego patyczka. Ostudź i wyłóż z formy. Babkę możesz przyozdobić świeżymi kwiatami, żeby pięknie wyglądała na wielkanocnym stole.