Melvit
Mąka ryżowa 500 g
- Gramatura: 500 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 12
- na warstwie: 144
- na palecie: 1152
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1476 kJ / 348 kcal
- Białko:6 g
- Błonnik:1,4 g
- Węglowodany:78 g
- Tłuszcze:1 g
Opis:
Mąka ryżowa otrzymywana jest ze zmielonych i oczyszczonych ziaren ryżu. Ma kolor biały, jest bardzo delikatna i lekkostrawna. Zawiera więcej cennych wartości odżywczych od mąki pszennej i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego osoby prowadzące zdrowy styl życia i dbające o linię powinny o niej pamiętać.
Mąka ryżowa – kcal i wartości odżywcze
Mąka ryżowa 500 g to źródło cennych wartości odżywczych przy jednoczesnej niskiej zawartości kalorycznej. Mąka ryżowa zawiera także witaminę PP, która poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, a także witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu krążenia i układu nerwowego. Mąka ryżowa jest doskonałym źródłem magnezu, który przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu. Wapń wzmacnia twardość kości i zębów, zawiera również cynk i potas. Mąka ryżowa 500 g będzie również odpowiednim wyborem dla osób na diecie lekkostrawnej.
Mąka ryżowa – do czego warto jej używać
Mąkę ryżową można wykorzystać do przygotowania naleśników, ciast, bułek, pierogów. Stanowi doskonałą alternatywę dla mąki pszennej. To również szczególnie popularny produkt w kuchni azjatyckiej, gdzie mąkę ryżową wykorzystuje się do zagęszczania sosów, przygotowania sajgonek i pysznych słodkich chlebków chińskich. Mąka ryżowa kleista, za sprawą konsystencji, jaką nadaje potrawom, będzie doskonałym wyborem w przypadku dań gotowanych typu pierogi lub knedle, a także makaronów ryżowych typowych dla kuchni azjatyckiej. Mąka ryżowa 500 g jest doskonała do przygotowywania deserów, zagęszczania zup i sosów, pieczenia chleba czy babeczek, a także przyrządzania domowego ciasta na pizzę.
Mąka ryżowa – cena
Mąka ryżowa 500 g stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej i nadaje potrawom nietuzinkowego smaku. Przystępna cena mąki ryżowej Melvit sprawia, że jest ona doskonałym wyborem, który sprawdzi się w każdej kuchni. Dodatkowo, jej wszechstronność sprawia, że mąka ryżowa jest wartościowym składnikiem nie tylko w smacznej, ale i zdrowej diecie codziennej.