Melvit

Ryż basmati 4 x 100 g

Ryż Basmati 4x100g Melvit
  • Gramatura: 4 x 100 g
  • Kod kreskowy: 5906827011098

Liczba sztuk:

  • w opakowaniu: 6
  • na warstwie: 138
  • na palecie: 966

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna1485 kJ / 350 kcal
  • Białko:8,9 g
  • Błonnik:0,7 g
  • Węglowodany:76 g
  • Cukry:0 g
  • Tłuszcze:0,8 g

Opis:

Ryż Basmati (znaczy pachnący) to jedna z najbardziej cenionych odmian ryżu na świecie, charakteryzująca się delikatnym orzechowym aromatem oraz wyjątkową strukturą. Produkt oferowany przez Melvit to doskonała opcja zarówno dla miłośników zdrowej diety, jak i osób poszukujących łatwego w przygotowaniu dodatku do codziennych posiłków.

Co wyróżnia najlepszy ryż Basmati?

Słowo „bas” w języku hindi oznacza „pachnący” i to właśnie od jego intensywnego zapachu otrzymał nazwę. Ryż Basmati to produkt, który cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. Jest to odmiana łącząca w sobie wyjątkowe walory smakowe oraz wysoką wartość odżywczą, dlatego często określany jest jako najlepszy ryż Basmati. Uprawia się go u podnóży Himalajów, gdzie wyjątkowe warunki klimatyczne pozwalają na uzyskanie ziaren o specyficznym orzechowym aromacie oraz delikatnym smaku. Co więcej, po ugotowaniu ziarna stają się długie, lekkie, puszyste, dlatego idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i wegetariańskimi.

Ryż Basmati – dlaczego warto wybrać tę odmianę?

Ryż biały Basmati to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych, które wspierają zdrowie. Zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 pomagającą w przekształcaniu węglowodanów w energię, co wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca oraz układu nerwowego. Witamina B2 odpowiada za utrzymanie zdrowej skóry i prawidłową pracę oczu, a także wspiera procesy regeneracyjne komórek. Obecność składników takich jak potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi oraz wspiera prawidłową pracę mięśni, co ma ogromne znaczenie dla osób z nadciśnieniem. Magnez łagodzi napięcie układu nerwowego, wspomaga regenerację mięśni. Cynk zawarty w ryżu Basmati wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran, natomiast żelazo wspiera transport tlenu w organizmie, zapobiegając zmęczeniu oraz wspomagając produkcję czerwonych krwinek.

Sportowcy szczególnie cenią ryż Basmati ze względu na to, że dostarcza organizmowi stabilnej, długotrwałej energii. To kluczowe podczas długich treningów lub intensywnych ćwiczeń, gdy organizm potrzebuje stałego dopływu „paliwa”. Dodatkowo dzięki obecności potasu, najzdrowszy ryż Basmati wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni, zapobiegając skurczom, a magnez pomaga im w regeneracji po wysiłku. Dużą zaletą tego produktu jest niska kaloryczność, sprawiającą, że sięgają po niego osoby, które chcą utrzymać odpowiednią masę ciała, jednocześnie dbając o dostarczanie organizmowi potrzebnych składników odżywczych.

Ryż Basmati – jak gotować, aby zachować jego wyjątkowy smak i strukturę?

Jednym z kluczowych aspektów, które wpływają na jakość dania z ryżem, jest sposób jego przygotowania. Ryż Basmati – jak gotować, aby zachować jego idealną strukturę i aromat? Otóż odpowiednie jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy postępować wedle określonych kroków:

  1. Należy zagotować 1 litr wody,
  2. Do gotującej wody dodać 1 woreczek ryżu i posolić do smaku,
  3. Następnie na małym ogniu gotować pod przykrywką 13-15 minut w zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać,
  4. Na koniec gotowania wyjmujemy najlepszy ryż Basmati z naczynia, odsączamy i podajemy na talerzach.