Mhammas z ręcznie ucieranym pesto z liści rzodkiewki
Składniki:
- 1 torebka Trendy Lunch Mhammas z groszkiem i grzybami
- liście z połowy pęczka rzodkiewki
- 1/2 szklanki oliwy
- łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
- garść migdałów
- 1 duży ząbek czosnku
- sól różowa do smaku
- liście mięty
Sposób przygotowania mhammas z ręcznie ucieranym pesto z liści rzodkiewki:
Torebkę Trendy Lunch rozcinam a zawartość wsypuję do rondla. Chwilę podprażam na łyżce oleju z odrobiną soli, zalewam
szklanką wody i gotuje aż mieszanka wchłonie wodę. Odstawiam pod przykryciem.
Liście rzodkiewki myję, delikatnie osuszam i szatkuję na drobno. Migdały podprażam na suchej patelni a potem kroję je na mniejsze części, czosnek obieram, rozgniatam nożem na desce i szatkuję z dodatkiem soli.
Do kamiennego moździerza wrzucam poszatkowane liście i ucieram je porządnie z dodatkiem soli, czosnku i pociętych prażonych migdałów. Na koniec dodaję oliwę, płatki drożdżowe i sok z cytryny. Całość jeszcze raz mieszam, próbuję i część mieszam z ugotowaną mieszanką Trendy Lunch. Dodaję świeże listki mięty i podaję jako osobne danie albo dodatek do czegoś większego. Świetnie spisuje się na pikniku albo jako dodatek do grillowanych warzyw czy owoców. W słońcu i na świeżym powietrzu wszystko smakuje zupełnie inaczej.