Pyszny mhammas z karmelizowaną marchewką na kiszonej wodzie po ogórkach
Składniki:
- 1 torebka mieszanki Trendy Lunch Mhammas z grzybami
- 1/2 szklanki soku po kiszonych ogórkach
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 średnia marchewka
- 2 plastry korzenia imbiru
- pół łyżki syropu klonowego
- świeżo mielony pieprz
- łyżka sosu sojowego
- mikro kiełki groszku do serwisu
Sposób przygotowania pysznego mhammas z karmelizowaną marchewką na kiszonej wodzie po ogórkach:
Marchewkę obieram, myję i kroję na talarki. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, dodaję plastry imbiru, świeżo mielony pieprz i cienkie plasterki marchewki. Przesmażam je przez 5-7 minut i jeszcze lekko twarde polewam syropem klonowym. Pięknie karmelizowane zdejmuję z patelni.
Torebkę Trendy Lunch rozcinam, w garnku rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i podprażam na nim mieszankę. Zalewam wodą z ogórków, dolewam wody i gotuję aż mieszanka wchłonie cały płyn. Dosmaczam mieszankę sosem sojowym, nie jest to konieczne oczywiście. Wykładam ciepłą do miski, dodaję marchewkę, kiełki groszku i podaję od razu.
Lubię ją czasami polać odrobiną miodu eukaliptusowego lub innego, który akurat mam w domu. Można ten miód wymieszać z odrobiną sosu sojowego dla zaostrzenia smaku.