Mazurek Wielkanocny
Składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej Melvit
- 120 g masła lub masła klarowanego
- 50 g ksylitolu
- 1 jajko
- 100 g daktyli (moczone w wodzie kilka godzin)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- DODATKI:
- płatki migdałowe, morele, pestki dyni, rodzynki, suszona żurawina
Sposób przygotowania Mazurka Wielkanocnego:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Rozcieramy w palcach masło, jak się ociepli i będzie miękkie zagniatamy ciasto w kulę. Umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie wałkujemy podsypując mąką kukurydzianą w razie potrzeby. Przekładamy na papier do pieczenia i poprawiamy brzegi tak by był równy prostokąt lub inny kształt. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie robimy karmel daktylowy. Wszystkie składniki miksujemy w pojemniku blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy spód mazurka ostygnie smarujemy go karmelem i zdobimy w fantazyjne wzory.