Orkiszowe babeczki z cukinii
Składniki:
- 1,5 szklanki startej na małych oczkach cukinii
- ½ szklanki mleka migdałowego
- 1 jajko
- ½ szklanki syropu klonowego
- ½ szklanki płatków orkiszowych MELVIT
- 1, 5 szklanki mąki orkiszowej MELVIT
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
Sposób przygotowania orkiszowych babeczek z cukinii:
Mleko, jajko, syrop oraz olej roztrzepujemy razem w misce. Mąkę, cynamon, proszek oraz sodę mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Dodajemy płatki oraz cukinię i ponownie wszystko mieszamy tylko do połączenia się składników. Wkładamy masę do papilotek i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.