Przepis na zapiekane owoce z kruszonką ryżową

Zapiekane owoce z kruszonką ryżową

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • półtorej łyżki mąki ryżowej Melvit
  • czubata łyżka oleju kokosowego
  • garść ulubionych orzechów poszatkowanych na drobno
  • 5 świeżych moreli
  • garść białych porzeczek
  • 2 łyżeczki trzcinowego cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy masala tea
  • szczypta soli
  • do podania lody waniliowe lub naturalny jogurt roślinny

Sposób przygotowania zapiekanych owoców z kruszonką ryżową:

Morele myję, kroję na połówki i usuwam pestki. Porzeczki myję i odkładam do osuszenia. W miseczce lub kubku mieszam mąkę ryżową, olej kokosowy, przyprawy, cukier i posiekane orzechy. Całość powinna się przyjemnie zbrylić. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego lub emaliowanej miski wykładam owoce, posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Podaję z naturalnym jogurtem roślinnym, kokosowy jest cudowny szczególnie na śniadanie lub jako deser z kulką lodów waniliowych.

Przepis na zapiekane owoce z kruszonką ryżową
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak