Zapiekane owoce z kruszonką ryżową
Składniki:
- półtorej łyżki mąki ryżowej Melvit
- czubata łyżka oleju kokosowego
- garść ulubionych orzechów poszatkowanych na drobno
- 5 świeżych moreli
- garść białych porzeczek
- 2 łyżeczki trzcinowego cukru brązowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy masala tea
- szczypta soli
- do podania lody waniliowe lub naturalny jogurt roślinny
Sposób przygotowania zapiekanych owoców z kruszonką ryżową:
Morele myję, kroję na połówki i usuwam pestki. Porzeczki myję i odkładam do osuszenia. W miseczce lub kubku mieszam mąkę ryżową, olej kokosowy, przyprawy, cukier i posiekane orzechy. Całość powinna się przyjemnie zbrylić. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego lub emaliowanej miski wykładam owoce, posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Podaję z naturalnym jogurtem roślinnym, kokosowy jest cudowny szczególnie na śniadanie lub jako deser z kulką lodów waniliowych.