Sezonowe owoce pod chrupiącą kruszonką
Składniki:
- 10 świeżych moreli
- garść czereśni
- pół szklanki kolorowych porzeczek
- czubata łyżka masła klarowanego rozpuszczonego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- dwie łyżki syropu klonowego
- garść pokruszonych migdałów
- 5 łyżek płatków jaglanych Melvit
- 2-3 łyżki mąki ryżowej Melvit
- listki tymianku lub mięty do dekoracji
Sposób przygotowania sezonowych owoców pod chrupiącą kruszonką:
Masło klarowane delikatnie podgrzewam w rondelku, dodaję pokruszone migdały, płatki jaglane, syrop, mąkę ryżową i przyprawy. Całość mieszam.
Owoce myję i odstawiam do osuszenia. Czereśnie dryluję i kroję na połówki, morele na ćwiartki.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Do żaroodpornych kokilek wkładam wymieszane owoce, przykrywam je obficie mieszanką z płatkami i wstawiam na około 20-25 minut do pieca – aż się wierzch pięknie przyrumieni.
Podaję na ciepło, właściwie pozwalam im tylko trochę ostygnąć.
Polecam
Maia Sobczak