Kremowa kasza owsiana z granatem, słonymi orzechami laskowymi i listkiem mięty
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy owsianej Melvit
- 1 szklanka mleka ryżowego z wanilią
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- łyżka obranych orzechów laskowych zgniecionych
- łyżka syropu klonowego
- większa szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 świeżego granatu
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania kremowej kaszy owsianej z granatem, słonymi orzechami laskowymi i listkiem mięty:
Kaszę owsianą przepłukuję na sicie. Podprażam na łyżeczce masła klarowanego, zalewam mlekiem i gotuję aż wchłonie niemal całe mleko. Odstawiam pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam orzechy dodając syrop klonowy, szczyptę pieprzu i sól aż się karmelizują. Wykładam kaszę na miseczkę, dodaję świeżo wyciśnięty granat i słodko-słone orzechy z listkiem mięty.
Smacznego!