Tarta owsiano-orkiszowa z grzybami
Składniki:
- 120 g mąki orkiszowej MELVIT
- 100 g mąki owsianej MELVIT
- 85 g zimnego masła
- 60 g jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 500 g grzybów leśnych
- 1 szklanka śmietanki owsianej lub 30 %
- 1 jajko + 1 białko
- 1 łyżeczka tymianku
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania tarty owsiano-orkiszowej z grzybami:
Mąki wymieszaj z misce z solą, dodaj pokrojone na kawałki masło i rozcieraj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaj jogurt oraz żółtko i zaginięć ciasto. Rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę, schowaj do lodówki na 30 minut. W tym czasie cebulę posiekaj w piórka i usmaż na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby wrzuć do zarumienionej cebuli i smaż na dużym ogniu ok. 7-10 minut co jakiś czas mieszając. Wystudź, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz ciasto ok. 15 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, wyłóż grzyby. Śmietankę wymieszaj z jajkiem i białkiem, tymiankiem oraz dopraw solą i pieprzem. Zalej grzyby, wstaw tartę do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut. Podawaj lekko przestudzoną.