Omlet z konopiami i otrębami lnianymi
Składniki:
- 3 jajka
- 1 czubata łyżka konopii z otrębami lnianymi
- szczypta soli
- ½ łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Sposób przygotowania omletu z konopiami i otrębami lnianymi:
Do miski wbijamy jajka i dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy konopie, sól oraz bazylię i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wlewamy jajka i mieszamy dość szybko naszą mieszankę na patelni przez chwilę. Zostawiamy omlet by się dobrze ściął, obrysowujemy boki omletu by delikatnie odeszły od patelni. Składamy omlet na pół i jeszcze chwilę smażymy, odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 1 minutę. Podajemy od razu, z dodatkiem pomidorów koktajlowych i rukoli.