Ciasteczka owsiane z migdałami i śliwkami
Składniki:
- szklanka płatków pełnoziarnistych owsianych
- szklanka zgniecionych migdałów
- dwie łyżki masła klarowanego
- łyżka rodzynek
- łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego Melvit
- łyżka syropu klonowego lub cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 utarte jabłka
- szczypta cynamonu
- szczypta sproszkowanego imbiru
- 4-5 pokrojonych drobno śliwek
- 1/2 filiżanki podgrzanego mleka migdałowego
Sposób przygotowania ciasteczek owsianych z migdałami i śliwkami:
Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dodaj tyle podgrzanego mleka żeby masa była klejąca. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, uformuj w dłoniach niewielkie ciasteczka i układaj w odstępach na blasze. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 20 minut.