Kasza owsiana z czerwonym pieprzem, wędzoną śliwką, orzechami włoskimi i masłem szałwiowym
Składniki:
- 1 szklanka kaszy owsianej
- 2 szklanki wody
- łyżeczka czerwonego pieprzu z zalewy
- garść orzechów włoskich
- garść świeżych liści szałwii
- czubata łyżka masła klarowanego
- duża szczypta soli
- 1 wędzona śliwka
- garść świeżej rukoli
- łyżeczka sosu sojowego zmieszanego z łyżeczką miodu
Sposób przygotowania kaszy owsianej z czerwonym pieprzem, wędzoną śliwką, orzechami włoskimi i masłem szałwiowym:
Kaszę owsianą przepłukuję na gęstym sicie. Czosnek rozgniatam, szatkuję na drobno. Orzechy obieram i lekko zgniatam. Śliwkę kroję w drobną kostkę. Rukolę myję i zostawiam do obcieknięcia.
W rondlu rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego, suszoną śliwkę, kaszę, poszatkowany czosnek, sól, podprażam przez 5 minut i zalewam 2 szklankami wody. Gotuję aż kasza wchłonie wodę, odstawiam pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewam liście świeżej szałwii, dodaję masło klarowane, podsmażam na wyższym ogniu aż liście staną się chrupiące, na koniec wrzucam na patelnię orzechy i po chwili zdejmuję z ognia. Kaszę mieszam z pieprzem. Na głęboki talerz wykładam garść osuszonych liści rukoli, łyżkę kaszy, podsmażone orzechy a całość polewam masłem szałwiowym z chrupiącymi listkami i skrapiam sosem sojowym z miodem.
Smacznego!