Burgery z łososia
Składniki:
- filet z łososia – 250 g
- 40 g płatków owsianych górskich Melvit
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól, chilli, pieprz cytrynowy do smaku
- pęczek kopru
- bułki pełnoziarniste
- avocado
- ogórek
- szpinak (świeży)
- serek twarogowy (ew. możesz dodać jogurt jeśli serek będzie za gęsty)
- sok z pomarańczy
- sok z limonki
- chilli
Sposób przygotowania burgerów z łososia:
Wymieszaj składniki na sos i odstaw. Obierz czosnek i pokrój na małe kawałeczki. Łososia umyj i pokrój na kawałki. Wszystkie składniki na hamburgery wrzuć zmiksuj. Do smażenia użyłam patelni grillowej, więc nie dodałam dużo tłuszczu. Z masy uformuj burgery i usmaż na małym ogniu, co jakiś czas przewracając.
Możesz podawać burgery same z dodatkiem ulubionej sałatki lub w bułce. Bułkę rozkrój, ułóż szpinak, burgera, avocado, ogórek, polej sosem.
SMACZNEGO!