Wianuszki drożdżowe
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej Melvit
- 30 g świeżych drożdży
- 180 ml mleka
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 50 g roztopionego, przestudzonego masła
- 150 g daktyli
- 150 g migdałów
Sposób przygotowania wianuszków drożdżowych:
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy by zmiękły. Drożdże umieszczamy w misce, wsypujemy łyżkę cukru i rozcieramy. Dolewamy ciepłego mleka, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. W misce umieszczamy mąkę oraz resztę cukru, dolewamy zaczynu drożdżowego oraz wbijamy jajka, mieszamy a następnie wyrabiamy ręcznie lub hakiem miksera, powoli wlewamy również mleko. Wyrabiamy ciasto przed ok.10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. W tym czasie szykujemy nadzienie. W blenderze miksujemy migdały na drobno, dodajemy miękkie, odsączone daktyle. Miksujemy do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, przekrajamy do wzdłuż na pół. Każdy kawałek smarujemy nadzieniem. Zwijamy w rulonik i znów przekrawamy go wzdłuż na pół. Zwijamy dwa duże wianuszki, każdy z dwóch części lub kilka małych jeśli przekrojone ruloniki podzielimy na mniejszej długości kawałki. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.