Szarlotka sypana przepis

Szarlotka sypana

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki  cukru trzcinowego (lub nieco mniej jeśli mamy bardzo słodkie jabłka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g masła klarowanego (mocno schłodzonego)
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej słodkich i soczystych
  • cynamon

Sposób przygotowania szarlotki sypanej:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z mąki, kaszy, cukru i proszku robimy mieszankę. Na spód tortownicy lub blaszki wysypujemy 1/3 mieszanki mąki, a na niej układam 1/2 startych jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem i 1/3 mieszanki. Na mieszankę ponownie układamy resztę jabłek i obsypujemy cynamonem. Posypujemy resztą mieszanki, a na wierzch równomiernie ścieramy masło. 

Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Szarlotka sypana przepis
Czas przygotowania:
90 minut
Ilość porcji:
4-8
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie