Owsianka w ciągu nocy
Składniki:
- 120 ml mleka migdałowego (niesłodzonego)
- ¾ łyżki (ok 10 g) nasion chia Melvit
- 2 łyżki masła migdałowego
- 1 łyżka syropu z agawy (ew. miodu)
- ½ szkłanki płatków owsianych górksich Melvit
- Do dekoracji: mały banan pokrojony w plastry, 2 truskawki lub inne owoce
Jak przygotować owsiankę w ciągu nocy:
Do szklanki lub słoika wlej mleko, dodaj nasiona Chia, masło migdałowe i syrop z agawy. Delikatnie wymieszaj. Masło migdałowe nie musi całkowicie wymieszać sie z mlekiem. Następnie dodaj płatki owsiane, zamieszaj kilka razy lóżka i przyciśnij płatki tak, aby mieć pewność ze wszystkie namoczą się w mleku. Przykryj dokładnie słoik, szklankę I odstaw na noc do lodówki (min. 6 godzin). Następnego dnia wystarczy jak dodasz pokrojone owoce do dekoracji. Owsiankę możesz trzymać w lodowce do dwóch dni, jednak najlepszy smak ma trzymana w lodówce 12-24 godziny.