Różne rodzaje otrębów od Melvit

Otręby to produkty powstałe z przemiału zbóż. Najczęściej do ich produkcji wykorzystuje się pszenicę, owies i żyto. Cechują się wysoką zawartością składników odżywczych, przez co otręby zbożowe powinny być uwzględniane w diecie każdego, kto chciałby cieszyć się dobrym samopoczuciem. Należy również wspomnieć, iż otręby Melvit to produkty w pełni naturalne, bogate w witaminy oraz liczne składniki mineralne wspierające organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Oferta Melvit obejmuje otręby zbożowe, otręby owsiane oraz otręby orkiszowe.

Otręby od Melvit – źródło witamin i minerałów

Jak już wspomnieliśmy produkty Melvit takie jak otręby zbożowe, owsiane oraz orkiszowe są w pełni naturalne. Nie posiadają sztucznych barwników, a ich wartości odżywcze są w pełni przyswajalne, przez co działanie na organizm, jest znacznie skuteczniejsze.
Otręby posiadają duże zasoby błonnika, który wspomaga układ pokarmowy, pobudza wydzielanie żółci, a także perystaltykę jelit. Otręby zbożowe dostarczają duże ilości magnezu oraz witamin z grupy B wpływających pozytywnie na układ nerwowy. Wprowadzenie do diety otrębów sprawia, że skutecznie możemy obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, ustabilizować poziom cukru we krwi oraz wzmocnimy florę bakteryjną.

Otręby gryczane Melvit

Popularność otrębów gryczanych jest coraz większa. Posiadają dość charakterystyczny i wyrazisty smak gryki. Doskonale nadają się do wypieku chleba, a także jako dodatek do wielu potraw. 40% całej masy otrębów gryczanych stanowi błonnik spożywczy, ponadto zawierają białko oraz albuminy i globuliny. Warto również zwrócić uwagę na to, że otręby gryczane wyróżnia bardzo wysoki poziom niezbędnych aminokwasów w postaci argininy i lizyny. Zawierają także fosfor, potas i magnes.

Otręby owsiane Melvit

Ziarna owsa, z którego wytwarzane są otręby owsiane, składają się z czterech warstw – okrywy, warstwy aleurowej, bielma oraz zarodka. Każde ziarno owsa w młynie pozbywanie jest zewnętrznych warstw. A więc otręby owsiane powstają jako produkt odpadowy przemiału ziaren owsa. Otręby owsiane cechują się mniejszą zawartością błonnika i dużą ilością tłuszczu w przeciwieństwie do pozostałych otrębów. Zawarty tłuszcz jest jednak nienasyconym kwasem tłuszczowym. Co więcej, zawierają także kwas oleinowy wykorzystywany do profilaktyki antynowotworowej.

Otręby orkiszowe Melvit

Otręby orkiszowe to zewnętrzna warstwa ziarna, która jest najbardziej bogata w błonnik pokarmowy, składniki mineralne, a także witaminy z grupy B. Tak bogaty skład sprawia, że spożywając otręby orkiszowe, dbamy o prawidłową pracę jelit, możemy się skutecznie nasycić, a także zwalczyć zaparcia. Otręby orkiszowe pobudzają także wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita.