Zupa krem z marchewki i komosy
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 1 cebula
- 2 cm imbiru świeżego
- 1 ząbek czosnku
- 50 g komosy ryżowej Melvit
- 1 l bulionu
Prażone pestki dyni i słonecznika do podania
Sposób przygotowania zupy krem z marchewki i komosy:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż do zarumienienia. Dodaj obrany i starty na drobnej tarce imbir i czosnek. Marchewkę obierz, pokrój w plastry i dorzuć do garnka razem z komosą ryżową. Dopraw solą, pieprzem i zalej bulionem. Gotuj do miękkości marchewki i komosy. W razie potrzeby podlej wodą lub bulionem i gotuj jeszcze chwilę. Całość zmiksuj blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Podawaj z prażonymi pestami dyni i słonecznika.