Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych warzyw

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 saszetka kaszy Bulgur MELVIT
  • 10 brukselek
  • 1 mały batat
  • 1 burak czerwony
  • Garść natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania sałatki z kaszy bulgur i pieczonych warzyw:

Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Brukselki umyj i pokrój na pół, batata i buraka obierz, a następnie pokrój w kostkę. Warzywa ułóż na blaszce, obłej dwoma łyżkami oleju, oprósz solą i piecz ok. 20-30 minut w 200 stopniach (burak może wymagać dłuższego pieczenia). W czasie pieczenia warzyw przygotuj sos – wymieszaj musztardę, miód, oliwę i sok z cytryny. Kaszę umieść w misce, dodaj do niej upieczone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Polej sosem i dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem.

Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie