Sałatka wielkanocna z jaglanym majonezem
Składniki:
- 150 g miksu sałat lub roszponki
- 100 g łososia wędzonego na gorąco
- 3 rzodkiewki
- 2-3 ugotowane jajka
- Świeże kiełki
- Pęczek szczypioru
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej Melvit
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- Łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- Woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Sposób przygotowania sałatki wielkanocnej z jaglanym majonezem:
Spróbuj czegoś nowego na wielkanocnym stole. Proponujemy Wam przepis na pyszną sałatkę wielkanocną z jaglanym majonezem. Kaszę podpraż w garnku, zalej 1,5 szklanki wody i gotuj do wchłonięcia całego płynu. Ostudź. Kaszę umieść w wysokim pojemniku, dodaj resztę składników i miksuj blenderem, dolewaj stopniowo wodę do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie konieczności dopraw.
Sałatę ułóż na talerzu, na niej układaj podzielonego na kawałki łososia, pokrojone na kawałki jajka, na plastry rzodkiewkę oraz świeże kiełki. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z majonezem jaglanym. Smak sałatki wielkanocnej w takiej wersji na pewno Cię pozytywnie zaskoczy.