Owsianka z musem jabłkowo-śliwkowym
Składniki:
- 1 saszetka owsianki fitness
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowe)
- Kilka śliwek
- 1 jabłko
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania owsianki z musem jabłkowo-śliwkowym:
Owsiankę gotujemy w mleku ok. 5 minut lub zalewamy ją gorącym mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na 5-10 minut. Przygotowujemy mus. Śliwki drylujemy, jeśli są bardzo dojrzałe i skróka odchodzi możemy je obrać. Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałki. Do garnka wrzucamy śliwki i jabłka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy przez chwilę. Dodajemy miód oraz cynamon. Dusimy do miękkości. Gdy owoce są miękkie, rozpadają się miksuejmy całość blenderem. Owsiankę podajemy z musem na śniadanie lub deser.
Smacznego!