Melvit
Mąka kukurydziana 1 kg
- Gramatura: 1 kg
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 10
- na warstwie: 100
- na palecie: 800
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1539 kJ / 364 kcal
- Białko:9 g
- Błonnik:6 g
- Węglowodany:70 g
- Tłuszcze:4 g
Opis:
Mąka kukurydziana to popularny produkt spożywczy, który zdobywa coraz większą popularność wśród osób poszukujących alternatywy dla tradycyjnych mąk. Jest to bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, co czyni go idealnym wyborem dla osób ograniczających gluten w swojej diecie. Mąka z kukurydzy ma wiele właściwości i zastosowań kulinarnych, a także oferuje liczne korzyści zdrowotne.
Kukurydziana mąka i proces jej produkcji
Mąka kukurydziana jest produkowana przez mielenie ziaren kukurydzy. Proces ten polega na rozdrabnianiu suszonych ziaren, które są poddawane obróbce termicznej, aby usunąć wilgoć i ułatwić proces mielenia. Następnie gotowy produkt przesiewa się w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Ostatecznie mąka jest pakowana i gotowa do dystrybucji.
Właściwości zdrowotne
Mąka kukurydziana jest źródłem betakarotenu – przeciwutleniacza, nadającego skórze piękny kolor. Osoby osłabione, cierpiące na niedokrwistość powinny zaopatrzyć się w nią, ponieważ stanowi źródło żelaza, które pomaga w tego typu dolegliwościach. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B, A i E.
Zawarty w mące kukurydzianej błonnik pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, reguluje przemianę materii i pozwala na obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Mąka kukurydziana Melivit polecana jest w diecie osób starszych i dzieci, ponieważ jest lekkostrawna i jednocześnie dostarcza dużo energii.
Mąka kukurydziana kcal
Mąka kukurydziana to produkt o przeciętnej kaloryczności, bowiem w 100 g dostarcza 364 kcal. Mogą ją więc z powodzeniem używać osoby aktywne fizycznie, którym zależy na utrzymaniu właściwej masy ciała.
Zastosowanie mąki kukurydzianej w kuchni
Mąka kukurydziana znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na swoje unikalne właściwości, jest często używana jako składnik wypieków bezglutenowych, takich jak chleby, ciasta, naleśniki czy muffinki. Pozwala bowiem uzyskać produkty o delikatnej konsystencji i słodkawym smaku.
Mąka z kukurydzy jest również doskonałym zagęstnikiem do sosów, zup i potraw kremowych. Dodaje kremowości i lekko słodkiego smaku, bez konieczności użycia mąki pszennej. Może być również używana jako panierka do mięsa czy ryb, nadając im chrupiącą strukturę oraz złocisty kolor.