Lato na talerzu – Tabbuleh
Składniki:
- 50 g kaszy bulgur Melvit
- 1 pomidor (sparzony i obrany ze skóry)
- 1 mała czerwona cebula
- ½ czerwonej papryki
- 1 mały ogórek zielony
- 3 pęczki natki pietruszki (umyte i posiekane)
- 1 szklanka liści mięty (umyte i wysuszone)
- szczypta cynamonu
- szczypta chill
- szczypta czarnego pieprzu
- sól do smaku
- sok z cytryny (do smaku 1-2 łyżki)
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania “Lato na talerzu – Tabbuleh”:
Ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu. Odstaw do wystygnięcia. Umyj i posiekaj warzywa. Posiekany pomidor odłóż na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody. W tym czasie posiekaj pietruszkę i porwij miętę. Do miski wrzuć warzywa, zioła i posyp ugotowaną kaszą. Dodaj przyprawy, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Podaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!