Lato na talerzu - Tabbuleh przepis

Lato na talerzu – Tabbuleh

Składniki:

  • 50 g kaszy bulgur Melvit
  • 1 pomidor (sparzony i obrany ze skóry)
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 mały ogórek zielony
  • 3 pęczki natki pietruszki (umyte i posiekane)
  • 1 szklanka liści mięty (umyte i wysuszone)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chill
  • szczypta czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • sok z cytryny (do smaku 1-2 łyżki)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania “Lato na talerzu – Tabbuleh”:

Ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu. Odstaw do wystygnięcia. Umyj i posiekaj warzywa. Posiekany pomidor odłóż na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody. W tym czasie posiekaj pietruszkę i porwij miętę. Do miski wrzuć warzywa, zioła i posyp ugotowaną kaszą. Dodaj przyprawy, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Podaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Smacznego!

Lato na talerzu - Tabbuleh przepis
Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy