Melvit
Kasza kuskus perłowy 400 g
- Gramatura: 400 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 12
- na warstwie: 144
- na palecie: 1008
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1508 kJ / 356 kcal
- Białko:12 g
- Błonnik:3 g
- Węglowodany:72 g
- Cukry:0,5 g
- Tłuszcze:1,5 g
- Saturated fatty acids:0,1 g
- Salt:0,02 g
Opis:
Kuskus perłowy to niezwykle smaczna i pożywna kasza, która od lat cieszy się popularnością w kuchniach Bliskiego Wschodu oraz Północnej Afryki. Jest to wyjątkowa odmiana tradycyjnego kuskusu, która wyróżnia się większymi ziarenkami o delikatnej, ale sprężystej strukturze. W przeciwieństwie do drobniejszego kuskusu kasza kuskus perłowy stanowi doskonałą alternatywę dla makaronu, ryżu czy ziemniaków. Kryje się w niej bowiem wyjątkowy smak oraz wiele korzyści zdrowotnych przemawiających za wprowadzeniem jej do codziennej diety.
Czym jest kasza kuskus perłowy?
Kuskus perłowy (mhammas) pochodzi z ziaren semoliny. Są to drobne kuleczki makaronu (dużo jednak większe niż zwykły kuskus) powstające przez połączenie mąki z wodą.
W dawnych czasach łamane ziarna pszenicy umiejętnie ręcznie mieszano z mąką i słoną wodą do osiągnięcia odpowiedniej wielkości kuleczek, które potem przepuszczano przez kilka sit o różnej wielkości oczek. Dzisiaj proces ten jest głównie mechaniczny, ale nie zmienia to jego charakterystyki.
Kuskus perłowy – właściwości odżywcze
Kasza kuskus perłowy to wyjątkowo pożywny składnik będący cennym elementem zdrowej diety.
Kuskus perłowy jest źródłem cennego białka roślinnego. Choć nie stanowi pełnowartościowego białka (ze względu na brak wszystkich niezbędnych aminokwasów), zawiera 12 g w 100 g produktu, co czyni go dobrym wyborem dla wegetarian, wegan oraz osób szukających alternatywnych źródeł białka.
Kasza kuskus, w przeciwieństwie do wielu rodzajów makaronów, jest produktem prostym, który nie zawiera sztucznych dodatków ani konserwantów. Powstaje z pszenicy durum, co sprawia, że jest zdrową alternatywą dla innych produktów z białej mąki, często obciążonych dodatkowymi substancjami.
Co więcej, kuskus perłowy dostarcza ważnych minerałów, takich jak żelazo, magnez i fosfor, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Na pytanie kasza kuskus perłowa czy jest zdrowa? Odpowiadamy stanowcze tak!
Kuskus perłowy – jak gotować, by było smacznie?
Kuskus perłowy wymaga nieco innego podejścia niż tradycyjny kuskus. Jego większe ziarna sprawiają, że nie wystarczy po prostu zalać go wrzątkiem i czekać na wchłonięcie wody. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, najlepiej gotować go w osolonej wodzie, podobnie jak makaron. Kuskus perłowy – ile gotować? Optymalny czas to około 8-10 minut, w zależności od preferencji – jeśli chcesz, by kasza była bardziej miękka, możesz gotować ją trochę dłużej. Po tym czasie należy odsączyć kaszę i najlepiej od razu podać, by cieszyć się jej delikatną, sprężystą teksturą.
Podczas gotowania warto eksperymentować z ilością płynu, ponieważ to on decyduje o ostatecznej konsystencji produktu. Jak ugotować kuskus perłowy? Jeśli zależy Ci na bardziej wilgotnej i lepkiej teksturze, możesz użyć nieco więcej wody. Z kolei mniejsza ilość płynów sprawi, że kasza będzie bardziej sypka i sucha, co idealnie sprawdzi się, kiedy planujesz wykorzystać ją do sałatek. Tak przygotowana kasza kuskus świetnie komponuje się z warzywami, dressingami oraz różnorodnymi dodatkami. Podstawową zasadą przy gotowaniu kuskusu perłowego jest odpowiednia proporcja wody do kaszy. Zwykle jest to 1:2, czyli na jedną szklankę kaszy przypadają dwie szklanki płynu. Warto jednak pamiętać, że proporcje mogą się różnić w zależności od producenta, dlatego wcześniej zapoznaj się z instrukcją na opakowaniu. Jeśli nie masz go pod ręką, metoda prób i błędów pozwoli Ci znaleźć idealne proporcje i konsystencję odpowiadającą Twoim preferencjom.