Kruche ciasteczka wielkanocne
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g mąki orkiszowej Melvit
- 150 g mąki pszennej Melvit
- 50 g erytrolu
- Szczypta soli
- 1 żółtko
- 80 g śmietanki 30% lub mleka
Sposób przygotowania kruchych ciasteczek wielkanocnych:
Żeby przygotować kruche ciasteczka wielkanocne wysp do miski mąki, erytrol i sól, dodaj pokrojone na kawałki masło po czym dokładnie rozetrzyj w dłoniach do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj żółtko oraz śmietankę i wyrób ciasto, zwiń w kulę i schowaj w lodówce na pół godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzej do 200 stopni, rozwałkuj ciasto i wykrywaj z niego różne kształty. Piecz ok. 15-20 minut do zarumienienia. Tak przygotowane ciasteczka będą świetnym dodatkiem na wielkanocnym stole.