Melvit

Kasza orkiszowa 4 x 100 g

  • Gramatura: 4 x 100 g
  • Kod kreskowy: 5906827015546

Liczba sztuk:

  • w opakowaniu: 6
  • na warstwie: 138
  • na palecie: 966

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna1431 kJ / 339 kcal
  • Białko:11 g
  • Błonnik:9,6 g
  • Węglowodany:63 g
  • Cukry:0 g
  • Tłuszcze:2,6 g

Opis:

Orkisz, znany już w czasach starożytnych jako zboże dodające siły i wytrzymałości, był podstawowym elementem diety gladiatorów, przygotowując ich do wyzwań na arenie. Dziś, na bazie tego wyjątkowego zboża, powstaje kasza orkiszowa Melvit, która coraz częściej gości na polskich stołach. Ziarna wykorzystywane do jej produkcji pochodzą z naszego własnego gospodarstwa rolnego, dzięki czemu mamy pełną kontrolę nad ich jakością oraz procesem uprawy.

Kasza orkiszowa – czy zdrowa? Sprawdźmy to!

Kasza orkiszowa właściwości ma naprawdę imponujące! Zawiera około 17% więcej białka niż pszenica zwyczajna, dlatego świetnie wspiera budowę mięśni i proces regeneracji organizmu. Jest również bogata w błonnik, który reguluje przemianę materii oraz oczyszcza organizm, wspomagając prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz woreczka żółciowego. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że kasza orkiszowa przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływając na zdrowie serca.

Jej wpływ nie ogranicza się jednak tylko do ciała – działa również na umysł. Kasza orkiszowa poprawia nastrój, działa antydepresyjnie i wzmacnia pamięć, a codzienne jej spożywanie wspiera układ nerwowy i sprzyja bystrości umysłu. Nic dziwnego, że orkisz nazywany jest naturalnym antybiotykiem – wspiera odporność, chroni przed infekcjami i dostarcza energii na cały dzień.

Warto także zwrócić uwagę na wartość energetyczną – kasza orkiszowa kcal dostarcza w ilości 339 na 100 g, co przy jej wysokiej zawartości białka, błonnika i węglowodanów czyni ją sycącym, a jednocześnie zdrowym elementem diety. To produkt, który nie tylko wzmacnia ciało czy umysł, ale także wyjątkowo smakuje. Dodatkowym atutem jest fakt, że kasza orkiszowa indeks glikemiczny ma niski.

Kasza orkiszowa – jak gotować, by zachować jej wartości odżywcze?

Gotowanie kaszy orkiszowej jest niezwykle proste i pozwala wydobyć jej naturalny, delikatnie orzechowy smak. Przygotuj 1 litr wody lub wywaru warzywnego i doprowadź go do wrzenia, a następnie włóż saszetkę z ziarnami. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż kasza orkiszowa wchłonie cały płyn. Pamiętaj, aby nie mieszać jej podczas gotowania – to pozwoli zachować jej naturalną strukturę i zapobiec sklejaniu się ziaren. Po ugotowaniu pozostaw kaszę na kilka minut pod przykryciem, aby „doszła”.

Kasza orkiszowa IG pozostaje korzystny niezależnie od sposobu gotowania, dlatego jest idealnym wyborem dla osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi.

Kasza orkiszowa – do czego pasuje?

Delikatny, lekko orzechowy smak sprawia, że kasza orkiszowa znajduje zastosowanie zarówno w wytrawnych, jak i słodkich daniach. Idealnie komponuje się z mięsami, sosami oraz warzywami, dlatego często wykorzystywana jest jako dodatek do gulaszu, pieczeni czy zapiekanek. Można ją również wykorzystać jako bazę do sałatek warzywnych lub pożywnych zup, nadając im sycącego charakteru.

Kasza orkiszowa – przepisy? Znajdziesz je na nasze stronie.