Melvit
Kasza bulgur 4 x 100 g
- Gramatura: 4 x 100 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 6
- na warstwie: 138
- na palecie: 966
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1395 kJ / 330 kcal
- Białko:13 g
- Błonnik:8 g
- Węglowodany:62 g
- Cukry:0 g
- Tłuszcze:1,5 g
Opis:
Kasza bulgur została doceniona na Bliskim Wschodzie już ponad 4000 lat temu i do dziś cieszy się w tych krajach największą popularnością. Obok ryżu stanowi tam główny składnik diety, a to za sprawą licznych właściwości odżywczych wspomagających pracę całego organizmu. Bulgur coraz częściej znaleźć można na naszych stołach, ponieważ z powodzeniem zastępuje ziemniaki czy makaron.
Kasza bulgur – czy wiesz, z czego jest produkowana?
Kasza bulgur uzyskiwana jest z najbardziej wartościowej pszenicy – durum. Najpierw ziarna poddawane są procesowi gotowania, później suszenia, a na koniec zostają rozdrobione. W takiej właśnie formie trafiają do naszych opakowań, a dalej na sklepowe półki.
Durum i bulgur, czyli spora dawka wartości odżywczych
Pszenica durum, znana również jako pszenica twarda, jest jednym z najważniejszych zbóż, dostarczających wielu korzyści dla naszego organizmu. Bogata w składniki odżywcze, ma wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych.
Kasza z pszenicy durum posiada więcej białka niż tłuszczu, ma niski indeks glikemiczny – dzięki temu po zjedzeniu nie następują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Daje uczucie sytości i energii na dłużej, dlatego często sięgają po nią osoby aktywne fizycznie i dbające o linię. Bulgur do swojej diety powinny włączyć kobiety w ciąży i osoby borykające się z problemem niedokrwistości, ponieważ uzupełnia ona niedobory kwasu foliowego. Błonnik pokarmowy zawarty w produkcie odgrywa ważną rolę w leczeniu chorób układu naczyniowo-sercowego poprzez zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL.
Kasza durum lekarstwem na skołatane nerwy
Kasza bulgur, która jest produkowana z pszenicy durum, dostarcza cennej dawki magnezu. Ten pierwiastek ma działanie kojące na nasze nerwy, łagodząc rozdrażnienie, nadpobudliwość oraz problemy z koncentracją. Dzięki temu produkt wspomaga nasze zdrowie psychiczne.
Nie bez znaczenia jest również fakt, że pszenica durum to źródło luteiny, naturalnego składnika odżywczego, który wspiera zdrowie naszych oczu.
Kasza bulgur, z czym ją podawać?
W Turcji bulgur stanowi kluczowy składnik sałatki Tabbouleh, ale także innych orientalnych dań. Melvit poleca go do przekąsek, deserów, faszerowanych warzyw oraz głównych dań obiadowych – doskonale smakuje jako dodatek do ryby lub mięsa.
Więcej informacji o kaszy bulgur znajdziesz tu KASZE NASZE