Dyniowy pudding chia

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1/2 szklanki puree dyniowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 300 g jogurtu kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g daktyli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania dyniowego puddingu chia:

Mleko wlej do miski, dodaj nasiona chia, puree, cynamon oraz syrop klonowy. Dokładnie wymieszaj
wszystko widelcem lub trzepaczką, najlepiej kilka razy z kilkuminutowych odstępach. Przełóż do
pucharków, w których będziesz podawać deser i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed
podaniem przygotuj mus jogurtowy mieszając ze sobą jogurt kokosowy z jogurtem oraz kruszonkę z daktyli
i orzechów. Orzechy włoskie i daktyle posiekaj razem na desce, przełóż do miski, dodaj olej kokosowy i
wymieszaj dłonią wcierając olej z daktylami i orzechami. Wstaw do lodówki na kilka minut lub dłużej. Na
gotowe deserki nakładaj jogurtowy mus i posypuj kruszonką.

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie