Melvit
Mąka ryżowa 1 kg
- Gramatura: 1 kg
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 10
- na warstwie: 100
- na palecie: 800
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1476 kJ / 348 kcal
- Białko:6 g
- Błonnik:1,4 g
- Węglowodany:78 g
- Tłuszcze:1 g
Opis:
Mąka ryżowa otrzymywana jest ze zmielonych i oczyszczonych ziaren ryżu. Ma kolor biały, jest bardzo delikatna i lekkostrawna. Zawiera więcej cennych wartości odżywczych od mąki pszennej, dlatego osoby prowadzące zdrowy styl życia i dbające o linię powinny o niej pamiętać.
Mąka ryżowa – wartość odżywcza
Produkowana z najwyższej jakości ziaren ryżu, ryżowa dostarcza organizmowi bogaty zestaw składników odżywczych. Melvit mąka ryżowa zawiera witaminę PP, która poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłową pracę układu krążenia i układu nerwowego. Mąka ryżowa jest doskonałym źródłem magnezu, który przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu. Wapń wzmacnia twardość kości i zębów, zawiera również cynk i potas. Mąka ryżowa, będąca produktem o niższej wartości kalorycznej niż mąka pszenna, jest także doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą zredukować liczbę kalorii w diecie. Zastąpienie mąki pszennej mąką ryżową może być także świetnym sposobem na wzbogacenie potraw o orientalne smaki.
Mąka ryżowa a kulinarne wariacje
Mąkę ryżową można wykorzystać do przygotowania naleśników, ciast, bułek, pierogów. Stanowi doskonałą alternatywę dla mąki pszennej. To szczególnie popularny produkt w kuchni azjatyckiej, gdzie mąkę ryżową wykorzystuje się do zagęszczania sosów, przygotowania sajgonek i pysznych słodkich chlebków chińskich, a także popularnych makaronów azjatyckich. Mąka ryżowa 1 kg wyjątkowo dobrze sprawdzi się w daniach, które będą chłodzone kub mrożone, gdyż pomaga zapobiegać rozwarstwianiu się składników. Mąka ryżowa nadaje się także do panierowania, gwarantując uzyskanie złotej i chrupkiej skorupki smażonych dań. Mąka ryżowa sprawdzi się również w połączeniu z mąką ziemniaczaną podczas przygotowywania tradycyjnego ciasta na pierogi.
Mąka ryżowa a inne mąki
Mąka ryżowa ma delikatny smak, który nie dominuje nad innymi składnikami w potrawie, dlatego doskonale sprawdza się w potrawach gotowanych, typu pierogi, knedle, czy makarony typowe dla kuchni azjatyckiej. Mąka ryżowa Melvit doskonale nadaje się również do wypieków. Jako alternatywa dla innych mąk, mąka ryżowa jest łatwo strawna i niskotłuszczowa, dzięki czemu pomaga regulować trawienie przy jednoczesnym zapewnieniu uczucia sytości, co może być dodatkową zaletą również dla tych, którzy dbają o linię.