Melvit

Mąka ryżowa 1 kg

Mąka Ryżowa 1kg Melvit
  • Gramatura: 1 kg
  • Kod kreskowy: 5906827013030

Liczba sztuk:

  • w opakowaniu: 10
  • na warstwie: 100
  • na palecie: 800

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna1476 kJ / 348 kcal
  • Białko:6 g
  • Błonnik:1,4 g
  • Węglowodany:78 g
  • Tłuszcze:1 g

Opis:

Mąka ryżowa otrzymywana jest ze zmielonych i oczyszczonych ziaren ryżu. Ma kolor biały, jest bardzo delikatna i lekkostrawna. Zawiera więcej cennych wartości odżywczych od mąki pszennej, dlatego osoby prowadzące zdrowy styl życia i dbające o linię powinny o niej pamiętać.

Mąka ryżowa – wartość odżywcza 

Produkowana z najwyższej jakości ziaren ryżu, ryżowa dostarcza organizmowi bogaty zestaw składników odżywczych. Melvit mąka ryżowa zawiera witaminę PP, która poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłową pracę układu krążenia i układu nerwowego. Mąka ryżowa jest doskonałym źródłem magnezu, który przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu. Wapń wzmacnia twardość kości i zębów, zawiera również cynk i potas. Mąka ryżowa, będąca produktem o niższej wartości kalorycznej niż mąka pszenna, jest także doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą zredukować liczbę kalorii w diecie. Zastąpienie mąki pszennej mąką ryżową może być także świetnym sposobem na wzbogacenie potraw o orientalne smaki. 

Mąka ryżowa a kulinarne wariacje 

Mąkę ryżową można wykorzystać do przygotowania naleśników, ciast, bułek, pierogów. Stanowi doskonałą alternatywę dla mąki pszennej. To szczególnie popularny produkt w kuchni azjatyckiej, gdzie mąkę ryżową wykorzystuje się do zagęszczania sosów, przygotowania sajgonek i pysznych słodkich chlebków chińskich, a także popularnych makaronów azjatyckich. Mąka ryżowa 1 kg wyjątkowo dobrze sprawdzi się w daniach, które będą chłodzone kub mrożone, gdyż pomaga zapobiegać rozwarstwianiu się składników. Mąka ryżowa nadaje się także do panierowania, gwarantując uzyskanie złotej i chrupkiej skorupki smażonych dań. Mąka ryżowa sprawdzi się również w połączeniu z mąką ziemniaczaną podczas przygotowywania tradycyjnego ciasta na pierogi. 

Mąka ryżowa a inne mąki

Mąka ryżowa ma delikatny smak, który nie dominuje nad innymi składnikami w potrawie, dlatego doskonale sprawdza się w potrawach gotowanych, typu pierogi, knedle, czy makarony typowe dla kuchni azjatyckiej. Mąka ryżowa Melvit doskonale nadaje się również do wypieków. Jako alternatywa dla innych mąk, mąka ryżowa jest łatwo strawna i niskotłuszczowa, dzięki czemu pomaga regulować trawienie przy jednoczesnym zapewnieniu uczucia sytości, co może być dodatkową zaletą również dla tych, którzy dbają o linię.