Melvit
Mąka z cieciorki 1 kg
- Gramatura: 1 kg
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 10
- na warstwie: 100
- na palecie: 700
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 1667 kJ / 395 kcal
- Białko:21 g
- Błonnik:10 g
- Węglowodany: 58 g
- Tłuszcze:6,6 g
Opis:
Mąka z cieciorki. Melvit przedstawia
Mąka z cieciorki, wytwarzana z drobno mielonego grochu włoskiego, jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, białka, błonnika oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. W ofercie Melvit dostępna w praktycznym 1 kg opakowaniu idealnie sprawdzi się w przypadku osób pragnących wzbogacić swój codzienny jadłospis o cenne składniki odżywcze oraz intensywny smak. Jej wszechstronność czynią ją doskonałym dodatkiem wielu dań – od pysznych wypieków, przez aromatyczne zupy i sosy, aż po sycące dania główne.
Mąka z cieciorki. Dla kogo?
Ze względu na bardzo niski indeks glikemiczny, mąka z cieciorki jest szczególnie polecana osobom, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi. Jest to również świetna opcja dla wegan i wegetarian, którzy poszukują roślinnych źródeł białka; oraz kobiet w ciąży, które do prawidłowego rozwoju płodu potrzebują zawartego w jej składzie kwasu foliowego.
Mąka z cieciorki – wartości odżywcze
Mąka z cieciorki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, oferująca liczne korzyści zdrowotne. Charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością białka (21 g na 100 g produktu) oraz błonnika (10 g na 100 g produktu), kluczowych składników dla budowy i regeneracji tkanek, wspomagających trawienie oraz regulujących poziom cukru we krwi. To jednak nie wszystko! Jeśli chodzi o mąkę z cieciorki, właściwości, na które warto zwrócić uwagę, to także wspomniany już kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu; żelazo, które wspiera produkcję czerwonych krwinek i transport tlenu we krwi, oraz magnez, ważny dla zdrowia kości, mięśni oraz regulacji ciśnienia krwi. Zawarty w mące potas odgrywa natomiast kluczową rolę w utrzymaniu równowagi elektrolitowej i dodaje energii, niwelując zmęczenie, podczas gdy nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w redukcji poziomu złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy.
Kuchnia indyjska i wiele więcej, czyli zastosowanie mąki z cieciorki
Mąka z cieciorki to składnik, który zyskał popularność w kuchniach na całym świecie. Jest podstawą wielu dań kuchni indyjskiej oraz orientalnej, będąc cennym źródłem białka i nośnikiem wyjątkowego smaku. Doskonale sprawdza się także w przypadku tortilli czy falafeli, oraz jako zagęszczacz do sosów i zup, nadając im kremową konsystencję i subtelny orzechowy smak.